L’empremta de La Romeria a Montcada i Reixac

Rocio 2014 024Com cada any, Montcada i Reixac acull l’edició de La Romeria El Rocio, organitzada per la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), on aquest any han participat unes 22 germandats i més d’un centenar d’associacions.

La celebració que es va realitzar entre els dies 5 i 9 de juny a Mas Duran, a l’entorn conegut com el Polvorí, està considerada com una cita important entre els simpatitzants a aquest tipus d’actes religiosos.

Al Municipi de Montcada i Reixac aquesta trobada es celebra des de l’any 2001 gràcies a la decisió de l’ex-alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga (PSC), i aleshores conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, la ex-consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, i representants de la FECAC, que van signar un conveni per cedir l’espai per a la celebració de la festa. La signatura va tenir lloc al Palau de la Generalitat.

Rocio 2014 009

Queixes del veïnat.

És una situació que es repeteix cada any, – “marxen del lloc i deixen tot ple de deixalles”-, ens afirmen veïns que transiten per l’indret on fa ja uns dies es va celebrar la Romeria. -“La gent que participa i organitza la Romeria abandona el lloc deixant tota mena d’estris i deixalles a l’entorn, inclòs fan forats a terra, l’omplen de brossa i les deixen soterrades”-, comenta una senyora major que passeja amb el seu marit, i conclou dient -“això mateix l’hem pogut observar d’altres anys, i aquest any tampoc és un excepció, i apart de tot tipus de deixalles, ens podem trobar varies foses utilitzades com latrines”-, -“desprès de 13 anys no ens podem imaginar què ens podem trobar sota terra!” – exclama altre veí que passeja el gos cada dia per aquesta part del parc, i a l’igual que amb altres veïns que ens hem trobat observant aquesta imatge de degradació, coincidim tots i totes que aquesta situació lamentablement es repetirà l’any vinent, cal que el consistori posi fre a aquesta situació de degradació de l’entorn.

Aquesta situació no és l’únic malestar entre els usuaris d’aquest entorn natural i el veïnat de la zona que viu a prop, tots i totes coincideixen amb les queixes dient que la degradació no es limita només a aquest racó del Pla de Reixac, també és patent a molts llocs i apart dels olors de l’EcoParc2, senyalen als abocadors il·legals, el magatzem de terres, el desguàs d’automòbils i d’altres usos pocs coherents a aquest entorn natural, quals es consideren part de la culpa de la degradació.

Rocio 2014 017

El Polvorí del Pla de Reixac, un indret poc natural.

El Polvorí és conegut popularment així a conseqüència d’una explosió el 6 de juny de 1950. Aquest indret va pertànyer a l’exèrcit espanyol des del 1930 fins al final de la dècada dels 90 en què els terrenys van ser adquirits per l’Incasòl i van ser enderrocades les edificacions. Abans i una vegada abandonat per l’exercit, el Polvorí va estar okupat per el col·lectiu Gos Blanc durant l’any 1995 i 1996, al final del text teniu referències d’aquesta okupació.

El passat d’aquest camps, abans de l’arribada dels militars segons indica algunes referències, hi eren camps de cultius, on dominava la vinya i el secà, cultius que encara sobreviuen, especialment i ocupant bona part del Pla de Reixac, el cultiu de secà.

Polèmica per l’adquisició dels terrenys, l’any 2002.

IC-Verds critica la Generalitat per l’incompliment dels acords sobre Mas Duran.

Les comissions polítiques d’Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V) de Montcada i Ripollet han criticat la Generalitat perquè no ha fet cap Pla Especial sobre Mas Duran, el que suposa, segons la formació, l’incompliment dels acords amb els ajuntaments d’ambdues localitats i l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

En resposta a una pregunta d’IC-V al Parlament sobre aquesta qüestió, el govern de la Generalitat ha respost que l’operació de compravenda de Mas Duran entre el Ministeri de Defensa i l’Incasòl es troba en el tràmit d’escripturació pública i que no s’ha determinat l’ús dels terrenys.

El sector de Mas Duran és propietat del Ministeri de Defensa, el qual va acordar la seva venda a l’Incasòl per un import de 12 milions d’euros (uns 2.000 milions de pessetes). Malgrat que ja s’ha fet l’acord de compravenda, IC-Verds defensa “la cessió gratuïta de la finca a les dues administracions locals i critica l’Incasòl perquè té previst construir habitatges a la zona per recuperar la inversió feta”, tal com ha indicat el president local de la formació ecosocialista, José Francisco Márquez.

Per la seva banda, l’alcalde de Montcada i Reixac, el socialista César Arrizabalaga, ha avançat que els ajuntaments de Ripollet i Montcada estan elaborant juntament amb la Generalitat i l’Incasòl un Pla Especial per determinar els usos dels terrenys del Pla de Reixac, on es troba la finca de Mas Duran. El batlle ha dit que els veïns de Montcada poden estar tranquils perquè l’espai militar es preservarà com a zona verda. Respecte a les propostes i crítiques d’IC-Verds, Arrizabalaga ha indicat que “és impensable que una administració pública, com ara el Ministeri de Defensa, cedeixi gratuïtament una propietat”. Arrizabalaga ha garantit que l’Incasòl recuperarà la inversió feta amb la compra de Mas Duran edificant més habitatges dels previstos inicialment al sector situat entre l’estació de Renfe de Mas Rampinyo i la carretera de Ripollet.

025

Pla de Reixac.

Com afirmava Cesar Arrizabalaga davant alguns mitjans a principis de mil·leni, el lloc és un sector idoni per a acollir el Rocío, tant pel seu entorn natural com per la seva proximitat a Barcelona. Afegeix que l’INCASÒL i l’Ajuntament estudiaven una normativa d’usos de l’espai ubicat en el terme municipal montcadenc, en el límit amb Ripollet i Santa Perpètua.

Des d’aleshores aquest lloc, conjuntament amb la resta del l’entorn agroforestal encara espera la seva dignificació, l’entorn natural Agroforestal està patint anys de degradació i d’oblit per part del consistori, sobretot al sector de Rocamora on podem trobar-nos bona part dels abocadors il·legals, i d’altres usos marginals, com es fa menció a l’ARE-Mas Duran, referint-se als magatzems, aparcaments horts il·legals, barraques i desguàs d’automòbils.

Per conèixer millor les bones intencions per part del consistori tenim que remuntar-nos als anys de la bombolla immobiliària, els anys dels totxos i l’era del ciment a Montcada i Reixac, amb la “fabulosa megaconstrucció” d’un munt de pisos, que finalitzat el boom, degut a la crisi, es va quedar a mig fer, i com era de prevenir, la dignificació de l’entorn agroforestal del Pla de Reixac va quedar en paper mullat, perpetuant-se un futur incert per aquest entorn natural.

Pla de Reixac 004

Referències:

montcadareixac.blogspot.com:

1996 – Polvorí, Mas Duran i el “Kolectiu Gos Blanc” (1/3)

http://montcadareixac.blogspot.com.es/2012/09/1996-polvori-mas-duran-i-el-kolectiu.html

1996 – Polvorí, Mas Duran i el “Kolectiu Gos Blanc” (2/3)

http://montcadareixac.blogspot.com.es/2014/04/1996-polvori-mas-duran-i-el-kolectiu.html

1996 – Polvorí, Mas Duran i el “Kolectiu Gos Blanc” (3/3) http://montcadareixac.blogspot.com.es/2014/04/1996-polvori-mas-duran-i-el-kolectiu.html

Altres fonts consultades

vilaweb.cat

http://www.vilaweb.cat/

Polèmica per l’adquisició dels terrenys, l’any 2002

Article original: VilaWeb.cat

Una Visió Personal de Montcada i Reixac, de Cesar Arrizabalaga (exAlcalde PSC)

http://cesararrizabalagazabala.blogspot.com.es/

 ARE-Mas Duran: Enllaç Document

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s