El Polvorí, un lloc poc sostenible!

(L’empremta de la romeria a Montcada i Reixac II)

Volem expressar el nostre malestar per la gestió i tasca de neteja per part de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC)  desprès de celebrar-se l’aplec rociero entre el 5 i 9 de juny d’aquest any a l’Entorn Natural Agroforestal Pla de Reixac, concretament a l’indret conegut popularment com el polvorí a prop del Parc de la Llacuna (Mas Duran).

Una setmana després del termini de l’aplec rociero, al recinte on ens podíem trobar les carpes de les penyes que participaven, el  lloc es trobava molt degradat, ben ple de brutícia i deixalles de tot tipus. Nosaltres vam fer reso d’aquest problema a partir d’una queixa d’un veí de Montcada i Reixac, però ja l’any 2013 vam fer pública aquesta situació que es repeteix any rere any des del 2001, any que es va celebrar el primer aplec del rocio a Montcada i Reixac.

Però, aquest any ens hem trobat amb una situació nova, ja que a un mes vista de finalitzar l’aplec rociero el mateix lloc havia d’acollir un festival de música i consciència (Jiwapop Festival) que els organitzadors van suspendre a última hora deixant amb un pas de nas a voluntaris, a la gent que va arribar a participar a les parades, als músics i públic en general que havia comprat les seves entrades.

Encara que s’havia suspès els concerts, ens trobem que mentre es feia el muntatge d’escenaris i carpes del Jiwapop a l’indret encara ens podíem trobar deixalles de l’aplec rociero, és més, a dia d’avui podem trobar deixalles de l’aplec rociero, i encara que el festival Jiwapop parlava de consciència, respecte al medi ambient, i parlaven d’un lloc fabulós, sembla que de consciència amb la natura i el respecte amb els usuaris de l’entorn han tingut poc, a l’indret han deixat algunes deixalles junt amb les que ja havien anteriorment, deixant un panorama poc sostenible. Sembla que no s’han preocupat per res, ni han fet esforços per forçar a l’Ajuntament de Montcada i Reixac a que FECAC deixes el lloc endreçat, s’han limitat a vendre la moto parlant d’un lloc molt maco, quan la veritat estem parlant d’un lloc que pateix la degradació i l’oblit per part de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, ja que més enllà de la llacuna hi ha vida que sobreviu entre abocadors i degradació.

Segons la Regidora de Medi Ambient de Montcada i Reixac, Judith Mojeda, a un comentari a facebook “ El Rocío tiene licencia para recoger hasta julio aunque intentarán tenerlo listo para finales de este mes y antes del Festival Jiwapop. Por tanto aun están en plazo para ello. Posteriormente, los técnicos del Ayuntamiento harán una inspección de la zona para corroborar que queda limpio. Desde Medio Ambiente ya hemos avisado sobre cómo debe quedar la zona. Esperemos que se realice la actuación de limpieza de forma correcta e indicada.” I afegeix, “per la meva part dir que es farà una inspecció final quan acabi el termini. Mentrestant hem fet visites conjuntes i contactes amb la Fecac per reiterar la nostra postura.”

Com podeu observar a les fotografies i a aquest ENLLAÇ la situació segueix sent de deixadesa, abans del Jiwapop la FECAC no ha acabat amb les tasques de neteja, i creiem que és de calaix, que si desprès d’un esdeveniment ve altre esdeveniment, el primer ha de deixar el lloc perfecte, així els organitzadors següents quan acabin netejaran la seva pròpia brutícia. Esperem que ara no ens trobem a una discussió de pati de col·legi entre Jiwapop i FECAC i tant un com l’altre deixin l’indret en condicions òptimes per l’esbarjo de la gent del poble.

mas duran jiwi 025mas duran jiwi 018mas duran jiwi 019mas duran jiwi 024mas duran jiwi 022

 

Per tant, i degut a aquesta situació de degradació i agressió al territori, volem expressar que: 

1) Considerem que el termini de neteja s’ha de fer acord amb el desmuntatge de les carpes, que les deixalles generades, una vegada acabat de desmuntar es netegi, i deixar el lloc sense cap mena de deixalles: brides, plàstics, cordes, filferro… i en tot cas habilitar contenidors fins que acabin de recollir completament el recinte,  evitant escampar deixalles al terra.

2) Considerem que realitzar forats a terra (fosses per WC, desguàs d’aigües i canalitzacions) és una pràctica que l’Ajuntament de Montcada i Reixac no ha de permetre, sobretot les foses utilitzades de WC per ser un motiu possible de contaminació dels aquïfers, per motius de salubritat de les persones que gaudim d’aquest entorn i per la seguretat d’animals salvatges i domèstics, apart que d’altres anys aquestes foses s’han utilitzats per soterrar brossa.

3) Considerem que l’indret no és apte per acollir aquests esdeveniment, i a més si  n’hi ha una masificació de persones que no tenen respecte per l’indret i utilitzen el lloc, amb tota la impunitat atorgada per part de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, per degradar-lo.

4) Considerem que aquests tipus d’Aplecs i/o Festival Musical, si es tornen a organitzar, s’han de realitzar a llocs on no malmetin un entorn natural.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac tindria que plantejar una lloc alternatiu per aquests tipus d’esdeveniments, hi ha llocs a Montcada i Reixac on es podria adaptar per aquests tipus d’esdeveniments, o aplicar noves normatives d’usos si es continuen organitzant esdeveniments al Pla de Reixac.

mas duran jiwi 029mas duran jiwi 030

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s