Recuperació paisatgística del Torrent de Can Tapioles i la Vall de Quatre Camins

Observació del Territori

Torrent de Can Tapioles i la Vall de Quatre Camins.

Serra de Collserola. Montcada i Reixac.

Montcada 20N 030

La recuperació paisatgística del Torrent de Can Tapioles i la Vall de Quatre Camins que va començar a l’octubre de 2012 continua avançant. A la Vall de Tapioles es van enderrocar part de les barraques i hortes que n’havia, però encara n’hi ha d’algunes barraques on encara habita gent, en canvi al sector de Quatre Camins i a la part de connexió dels “ecoductes” a la riera del Cargol, s’han enderrocat completament totes les barraques, excepte a un indret sota el Turó dels Quatre Pins a tocar amb el Coll de Montcada, on apart d’algunes barraques hi ha també alguns abocadors, en aquest indret també ens podem trobar animals morts, o al menys creiem que són animals morts per la pudor que es sent a apropar-se a un dels abocadors.

Montcada 20N 040

La connexió entre la Serra de Collserola i l’aïllat Turó de Montcada, que és també part del Parc Natural de Collserola, es volia fer per uns ecoductes, aprofitant els túnels que sota la C-58 comuniquen amb el Turó de Montcada (per Quatre Camins i el Turó del Quatre Pins) i una passarel·la per vianants i fauna per sobre la C58 (al costat de l’actual pont que dóna accés al cementiri), i així comunicar aquestes dues parts del Parc, i aconseguir que aquesta zona fos un corredor entre les planes del Vallès i Serralada de Marina. Aquesta proposta de passarel·la i els ecoductes de moment no s’han realitzat, i dubtem que es faci degut a uns canvis en el projecte inicial del Carril bus-VAO de la C58.

Montcada 20N 023

Canvis en el projecte construcció carril bus-VAO

Via Territori

A final de 2010, es va fer pública la declaració d’impacte ambiental amb caràcter favorable al carril bus-VAO, encara que hagués estat aprovada per la Ponència Ambiental el maig de 2007. Malgrat tot, indicava algunes modificacions per garantir la permeabilitat ecològica entre els espais naturals que separa l’autopista: la SERRA DE COLLSEROLA i el turó de Montcada (i, més enllà, a l’altra banda de la C-17 i la C-33, la Serra de Marina). Aquestes mesures consistien en condicionar com a passos de fauna les obres de drenatge existents, restaurar la vegetació dels talussos, reduir la tala d’arbres i executar una sèrie d’accions per a la prevenció d’incendis forestals. També recollia que el traçat del carril bus-VAO no impediria la possible construcció d’un ecoducte, un pas elevat per a fauna entre els dos espais naturals previst per un estudi del Parc de Collserola i l’Ajuntament de Montcada, ja que en aquell indret el carril es mantindria a l’alçada de la calçada.

La declaració feia un èmfasi especial en la protecció de la vegetació de ribera del torrent del Cargol (al nord-oest de Can Cuiàs), ja que acull un hàbitat d’interès comunitari (alberedes, salzedes i altres boscos de ribera). El document també demanava restituir tots els vials interceptats per l’obra, adoptar mesures per prevenir els núvols de pols, asfaltar les calçades amb aglomerat sonoreductor i instal·lar pantalles sonores vora alguns habitatges de Torre Baró i Ciutat Meridiana.

Montcada 20N 066

Sense ecoducte

El gener de 2012 el diari El Periódico va revelar unes declaracions de Marià Martí, director gerent del Parc de Collserola, segons el qual el Govern de la Generalitat ja havia redactat el projecte d’ecoducte previst per la declaració d’impacte ambiental. No obstant això al final l’actuació havia quedat fora del pressupost de l’obra i per tant no es va acabar realitzant. Martí lamentava aquesta situació i reconeixia que la integració del turó de Montcada al Parc Natural de Collserola no tenia massa sentit si no existia una connexió biològica i social. Per la seva banda l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, es mostrava disposada a seguir insistint en la construcció de l’ecoducte ja que, en la seva opinió, la connexió del turó de Montcada amb la serra de Collserola era una prioritat pel municipi.

més fotos a facebook: Les Fades Cabrejades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s